Waarom veel ondernemers niet doen aan strategie!

 

De waan van de dag belet veel ondernemers het zicht op de toekomst. Herken je dat?

 

Veel ondernemers blijven hetzelfde doen met als gevolg dat ze hetzelfde resultaat bereiken. Het risico van zo’n koers is dat je uiteindelijk de slag verliest. Dat er een moment komt dat het je niet meer lukt om werk met een gezonde marge aan te nemen. De benodigde omzet te maken. Geld te verdienen. En dat betekent slechtere bedrijfsresultaten, nog harder werken, en eventueel een faillissement met alle gevolgen van dien voor je personeel en jou persoonlijk.

Waarom komen ondernemers toch zo moeilijk in beweging?

 1. De waan van de dag dicteert.
  Of je nu ondernemer, manager of medewerker bent, iedereen heeft het vrijwel altijd (te) druk. Het komt geregeld voor dat ondernemers in het MKB zelf ook nog deelnemen aan het productieproces. Tijd om te reflecteren op je bedrijf is er dan niet.
 2. Complexiteit.
  Strategische keuzes en beslissingen kunnen een grote en onzekere uitwerking hebben op het welzijn van de ondernemer, het bedrijf en de omgeving. Ze lijken te complex om te maken en worden daarom vooruitgeschoven. Wie niet kiest, verliest. Zeker in combinatie met punt 1. hierboven.
 3. Gedrag
  Ons gedrag is voor 95% onbewust en maar voor 5% is bewust. Als je dus andere resultaten wil, dan zal je vooral nieuwe gewoonten moeten aannemen, en dat is lastig als 95% van je gedrag onbewust is! Daarom is veranderen ook zo moeilijk. Het bewuste gedrag bepaalt of je iets wilt. Maar iets “willen” veranderen, is niet voldoende. Ook niet als je iets heel erg graag wilt. De oplossing is “doen”.  Door te “doen” vorm je nieuwe gewoonten en bepaal je de kwaliteit van je resultaten. Dromen, denken, durven, doen en doorpakken is het motto!
 4. Angst verlamt.
  Als je dingen wilt gaan proberen die je niet eerder hebt gedaan, ben je niet bekend met de mogelijkheden. Dit kan een onzeker, verlammend, gevoel geven en verdwijnt pas nadat je een overwinning hebt behaald.
 5. Je staat er alleen voor.
  Iedereen kijkt naar jou. Klanten, leveranciers en medewerkers verwachten van jou een oplossing voor alle problemen en vragen die ze hebben. Je bent of lijkt onmisbaar. Soms voel je je eenzaam. Er is niemand die samen met jou de schouders er onderzet.
 6. Mijn werknemers bewegen niet mee, is ook een vaak gehoord bezwaar
  Medewerkers werken graag bij een succesvol bedrijf. Een bedrijf waarin ze de energie voelen en worden uitgedaagd. Als jij niets doet, ben jij het eerste argument voor je medewerkers om ook niets te doen. Voorbeeldgedrag speelt een grote rol bij leiderschap.

Met C-community en Renata Chiaradia als ervaren sr. Strateeg heb je een betrokken, bevlogen en professionele deskundige. Ik weet bedrijven scherp te positioneren na een degelijke analyse van bedrijf en competitieve omgeving. Mijn grote internationale ervaring maakt dat ik alle relevante terreinen kan bestrijken. Daarnaast breng ik een vracht aan ervaring mee. Meedenken, spiegelen, adviseren en co-creatie zijn mijn tweede natuur geworden! Meer weten over hoe ik werk, kijk op https://www.c-community.com/#diensten

Contact

Gun uzelf een betere toekomst en meer succes en bel Renata voor een oriënterend en verhelderend gesprek dat oog openend én inspirerend zal zijn.

Mobiel 06-53 53 26 16.